Gebeliğin ilk aylarında mide bulantılar ve karın kasılmaları, verilen kilolar ile karşılanırken zamanla büyüyen bebeğin sorumluluğu kendisini hissettirmeye başlar.
Sonra ki aylar genellikle anne adayının sorunlarından ve gebeliğin getirmiş olduğu zorluklardan ziyade bebeğin sağlığı endişelerini ve cinsiyeti gibi tatlı telaşları beraberinde getirmektedir. Tıp dünyasının sürekli gelişimi de anne adaylarının bu noktada en büyük destekçisi olmaktadır.
Tarama testleri ile bebeğin organlarının büyüklüğü ölçümlenebilirken; herhangi bir hastalığının tespiti halinde anne karnında müdahale dahi mümkündür. Tıp dünyasının bu gelişiminden faydalanan anne adayları hamileliğin hemen her döneminde çeşitli testler yaptırarak bebeklerinin sağlığının kontrolünü sağlamaktadır.
Gebelikte şeker yüklemesi nedir ve ne zaman yapılır?
Gebelikte şeker yüklemesi testleri anneye gebeliğin 24 ile 28 inci haftaları arasında verilecek olan 50 gr glikoz ile başlar. Bu glikozun anneye meyve suyu ile içirilmesi sonucunda; geçecek olan üç saatlik süre beklenir. Bu sürenin sonunda yapılan kontroller ile anne de bulunan gebelik şekeri olup olmadığı kontrol edilir.
Bu testlerin yapılması hem anne açısından hem de bebek açısından son derece önemlidir. Çünkü şeker yüklemesi anne ya da bebekte diyabet hastalığının bulunup bulunmadığını tespite yarar.
Erken teşhis ise hemen her hastalıkta olduğu gibi diyabette de oldukça önemlidir. Anne daha önce şeker hastalığına sahip olmasa da gebelikte şeker hastalığı çıkma ihtimali %5'dir. Bu test ile tespit edilen şeker hastalığı sonucunda, anneye şeker hastalığında kullanılan ilaçlar yerine insülin yapılır. İnsülin yapılması ve şekerin erken tespiti; hem annenin hem de bebeğin hayatlarının riskini engelleme görevi görür.
Özellikle gebelikte çıkan şeker dolayısıyla birçok gebelik düşüklere sonuçlanmakta ve bu durum da gebelikte şeker yüklemesinin önemini gözler önüne koymaktadır.