Uzmanlar yaz aylarında su yerine başka içeceklerin bolca tüketildiğini bu nedenle su tüketecek zamanımızın kalmadığının altını çiziyor. Yaz aylarında kadınların daha çok karşılaştığı sistitten korunmanın en önemli yolunun da gün içinde bol su tüketmek olduğunu paylaşan uzmanlar, bol su içildiğinde idrar üretiminin arttığını bu nedenle de iltihap etkenlerinin mesanede tutulmasının zorlaştığını dile getiriyor.
Hayatımız boyunca özen göstermemiz genital bölge temizliğinin yaz aylarında daha büyük önem kazandığını belirten uzmanlar, ancak bilinenin aksine vajina içine herhangi bir yıkama, özel solüsyon, sıvı, sabun, tablet kullanılmaması gerektiğini işaret ediyor. Bunun yerine genital bölgenin ılık su ile önden arkaya doğru dıştan temizlenmesinin, kuru tutulmasının ve pamuklu çamaşır tercih edilmesinin hijyen için yeterli olacağını hatırlatmalıyız.
Ayrıca deniz ve havuza girdikten sonra güneşlenirken mutlaka mayoların kurularıyla değiştirilmesi gerektiğini ifade eden uzmanlar, tüm önlemlere rağmen sistite dair şikayetler başladığında mutlaka doktora gidilmesi gerektiğinin üzerinde duruyor.
Doktorun verdiği ilaçların şikayetler geçse bile uygulanmaya devam edilmesi gerektiğini işaret eden uzmanlar, aksi takdirde bu durumun tekrarlayacağını ve uzun vadede böbrek hasarına neden olabileceğini savunuyor.
Hamilelik döneminde gözlemlenen sistitin ise, hormonal yapının değişmesiyle ortaya çıktığını hatırlatan uzmanlar, gebelerin rutin olarak idrar tahlili ve kültürü ile enfeksiyon taraması yaptırmasını da öneriyor.