Doğumdan Sonra Olumsuz Psikoloji
Hamilelik ve doğum, her kadını zorlayan bir süreçtir. Özellikle doğum yaparken vücudun yıpranmasıyla hissedilen rahatsızlıklar, anneyi olumsuz etkiler. Dinlenmeye ihtiyacı olan annenin bebeğinin yaşadığı huzursuzluk ve bazen sürekli ağlaması, annenin psikolojisini daha da yormaktadır.
Aslında bu süreçte dış dünyaya uyum sağlamaya çalışan bebeğin sürekli ağlaması, uyumakta zorlanması gibi sorunlar da son derece normaldir. Fakat annenin içinde bulunduğu ruh hali, bu durumu kaldırmaya bazen yetmeyebilir.
Hayatının bir daha asla eskisi gibi olmayacağını düşünen anne, bebeğinin sorumluluğu altında ezilmeye başladığını düşünür. Bu süreçte eşlerin anneyi sürekli olarak desteklemesi, uzmanlar tarafından önerilmektedir. Çünkü lohusalık sürecinde eşleri tarafından desteklenen annelerin, lohusa psikolojisini daha çabuk atlattığı ortaya konulmuştur.
Bu Süreçte Neler Yapılmalı?
Lohusalık psikolojisi her kadında farklı şekilde yaşanmaktadır. Bazı kadınlar bu dönemi daha kolay atlatırken bazı kadınlar çok daha ağır bir duygusal hale bürünürler. Eğer doğumdan sonra ilk birkaç hafta içerisinde bu olumsuz psikoloji devam ediyorsa, uzmanların tavsiyesi mutlaka bir psikolog yardımına başvurmaktan yanadır.
Bu olumsuz ruh hali aşırı duygusallık, normal şartlarda aşırı duygusal tepikler verilmeyecek olaylar için ağlamaya başlama, aşırı sinirlilik, hayata küsme, keyifsizlik, aşırı yemek yeme veya iştahsızlık şeklinde kendisini göstermektedir.
Bu durumda annelerin yapması gerek şey kendisini bu psikolojiye teslim etmemek, düzenli ve dengeli besinler almak, dışarıda kısa süreli yürüyüşler yapmak ve keyif aldığı şeylerle zaman geçirmek olmalıdır. Bu şekilde lohusa döneminde kadın psikolojisi daha kolay atlatılabilir.