Alerjik bünyelerde açık havada özellikle park ve bahçelerde geçirilen sürenin uzamasıyla birlikte alerjik reaksiyonların daha fazla görülmeye başladığını ifade eden uzmanlar, ilkbahar aylarında bitki polenlerinin rüzgarla dağıldığını ve bunun da önemli sıkıntıları doğurduğunu savunuyor.
Uzmanlar baharın gelmesiyle birlikte hapşırma, burunda kaşıntı, gözlerde sulanma ve kaşınma ve vücutta kabarıklar gibi bulgularla ortaya çıkan alerjilerin yılın bu döneminde hassas kişileri hayatından bezdirdiğini vurguluyor.
Belirli bir alerjene karşı burun ve sinüslerde gelişen alerjik yanıtın alerjik rinit olarak adlandırıldığını belirten uzmanlar, dünya nüfusunun ortalama yüzde 10 ile 30’luk bir kesiminin alerjik rinit ile karşı karşıya olduğunu hatırlatıyor.
Haşırma, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, kaşıntı, öksürük, boğaz ağrısı, gözaltında morluk, ürtiker, ciltte kuruma ve hassaslaşma ile kendini gösteren alerjik rinit, alerjen maddeye maruz kaldıktan sonra bu semptomların birinin veya birkaçının yaşanmasına neden olur.
Uzmanlar alerjik durumlarda genellikle ateşin yükselmediğini ancak enfeksiyon hastalıklarıyla alerjik rinitin ayırt edilmesinde önemli bir bulgu olduğunu kaydediyor.
Vücudumuz alerjen maddeye maruz kaldıktan sonra alerjene karşı savunma amaçlı olarak histamin salınımı gerçekleştirir. Bu kimyasal olay aynı zamanda alerjik rinit bulgularına sebebiyet vermektedir. Kişilerin alerji geliştirdiği maddelerin saptanabilmesi için bazı testlerin yapılması gerekiyor. Bunların en çok uygulananı cilt testleridir. Cilde damlatılan bazı maddelerin ciltte reaksiyonları takip edilerek maddeye karşı duyarlılık saptanır. Ayrıca kan yoluyla yapılan alerji testleri de söz konusudur.
Ece İNAN
07 Mayıs 2017 Pazar 20:10
170 Okunma