Kalp, damar, beyin, böbrek ve gözleri etkileyen, inme, kalp krizi, periferik damar hastalıkları, kronik böbrek hastalıkları ve görme kayıplarına neden olan hipertansiyon, Türkiye’de her üç kişiden birini vuruyor.
Bilim insanları hipertansiyon yani yüksek tansiyonun kesin nedeni henüz saptayamamış olmakla birlikte pek çok risk faktörünün bulunduğunu işaret ediyor. Yüksek tuzlu beslenme, ileri yaş, obezite, genetik yatkınlık, aşırı alkol tüketimi, fiziksel aktivite azlığı, diyabet ve bazı ilaçların hipertansiyona neden olduğu vurgulamakta fayda var.
Bütün bunların yanı sıra ikinci hipertansiyon sebepleri olarak böbrek hastalıkları, böbreküstü bezinden fazla hormon salgılanması, böbrek dokusu ve atardamarları tutan hastalıklar, tiroid, aortun kalpten çıktığı bölgedeki darlık ile ilaçlar bulunuyor. Uzmanlar bu problemlerin çoğunun çeşitli tedavilerle çözümlenebileceğini ifade ediyor.
HİPERTANSİYONUN BELİRTİLERİNE DİKKAT
Uzmanlar kan basıncının yükselmesiyle baş dönmesi, baş ağrısı, göğüs ağrısı, nefes darlığı, kulak çınlaması, görmede bozukluk, burun kanaması ve düzensiz kalp atışı belirtilerinin ortaya çıkabileceğini kaydediyor.
İKİ KOLDAN ÖLÇÜME DİKKAT
18 yaşından büyük tüm bireylerin hipertansiyon açısından değerlendirilmesi gerektiğini savunan uzmanlar, organ hasarı kanıtları bulunmadıkça tek bir ölçümle bu hastalığın tanısının konulmaması gerektiğini dile getiriyor. Kan basıncının yükse olduğu saptanan bireyin bir ay içinde en az 3 ölçümle kontrol edilmesi gerektiğini paylaşan uzmanlar, kan basıncının iki koldan birden takibinin yapılması gerektiğinin de altını çiziyor.
Ece İNAN
16 Mayıs 2017 Salı 11:44
140 Okunma