Dünya genelinde hareket etmenin faydalarına dikkat çekebilmek için 10 Mayıs’ın ‘Sağlık İçin Hareket Et Günü’ olarak ilan edildiğini biliyor muydunuz?
Yeni mekanlar tanımanın, yürümenin, tatile gitmenin veya spor dallarından birinde kendini geliştirmenin şart olduğunu belirten uzmanlar, herkesin biyolojik spor saatinin farklı olduğununda altını çiziyor.
Uzmanlar haftanın en az dört günü yapılan saate 6 kilometrelik terletecek kadar hızlı yürüyüşün kalp damar sistemini çalıştıracağına ve vücudu yenileyeceğine işaret ediyor. Günün belli bir saatinde spor yapılacak diye bir şart olmadığını belirten uzmanlar, bunun kişinin biyolojik saatini tanımasıyla oturacağını belirtiyor.
Örneğin yüksek tansiyon sorunuyla mücadele eden kişilerin günün ilk saatlerinde yüksek tansiyona sahip olduğunu ve yorgun hissettiklerini belirten uzmanlar, bu kişiler için yürüyüşün daha çok öğleden sonraki saat dilimlerinde yapılması gerektiğini hatırlatıyor.
Yürüyüşün ve hareketin faydalı olması için beslenmeye de dikkat edilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, yürüyüş yaparken performansın iyi olmasında kıyafetlerin de büyük etkisi bulunduğunu işaret ediyor. Kişi dış şartlardan koruyan ancak terlemeyi engellemeyen kıyafetlerin tercihi sayesinde kilo verimi de gerçekleşir.
Şeker ve tansiyon hastalığı olan kişilerin yarım saat yürümekle bile dengelerinin değişebileceğini belirten uzmanlar, bu nedenle sık sık değerlerin kontrol edilmesi gerektiğini vurguluyor.
Ayrıca yürüyüş sırasında ayak sağlığının da göz ardı edilmemesi gerektiğini dile getiren uzmanlar, yürüyüşe uygun ve taban yumuşaklığı doğru seçilmiş spor ayakkabılarının performansı arttırdığını kaydediyor.
Ece İNAN
09 Mayıs 2017 Salı 19:53
193 Okunma