Teknolojik gelişmelerin sağlık alanında da uygulanmasına, kalp sağlığı ile ilgili önemli çalışmalara rağmen dünyada ve Türkiye’de ölüm nedenlerinin başında kalp ve damar hastalıkları bulunuyor.
Kalp hastalıklarını tetikleyen etkenlerin başında kentsel yaşam koşullarının geldiğini işaret eden uzmanlar, günümüzde orta ve ileri yaş grubunda en önemli ölüm nedenini olan kalp hastalıklarının küresel ölümlerin yüzde 30’unu kapsadığını belirtiyor. 2030 yılında 22,2 milyon kişinin kalp ve damar hastalıklarına bağlı olarak hayatını kaybedeceğini işaret eden uzmanlar, bulaşıcı olmayan hastalıklara bağlı ölümlerin yarısının kalp ve damar hastalıklarından kaynaklandığının altını çiziyor.
Stres ve kötü beslenmenin obezite ve şeker hastalığını tetiklediğini, sigaranın da bu kötü etkenlere tuz biber olduğunu savunan uzmanlar, kalp damar hastalıklarından ölümlerin gün geçtikçe arttığını vurguluyor.
Bu nedenle uzmanlar özellikle stresten uzak durmak için büyük mücadele verilmesi gerektiğini işaret ediyor. Kötü beslenme konusunda da diğer hastalıklarda olduğu gibi dikkatli olunması ve paketlenmiş ürünler tüketilmemesini öneren uzmanlar, vücudun verdiği sinyallerinde basite alınmaması gerektiğini hatırlatıyor.
35 yaş ve altında geçirilen kalp krizinin daha öldürücü olduğunu da hatırlatan uzmanlar, ailevi olarak kalp kası hastalığı, ritm bozukluğu veya kan yağlarında aşırı yükseklik olanlar ile bazı kalp kapak rahatsızlıkları ve damar sorunları yaşayanların tetikte olması gerektiğini ifade ediyor.
Türkiye, dünyanın en önde gelen kalp ameliyat merkezlerine çok yakın olmasının yanı sıra bulundurduğu 300’e yakın kalp damar cerrahisi merkeziyle üstün hizmet sağlamaya devam ediyor.