Ramazan’da sağlığımıza zarar vermeden oruç tutmak için neler yapmamız gerekiyor? Uzmanlar Ramazan ayındaki değişikliğe vücudumuzun uyum sağlaması için mutlaka kendilerine kulak verilerek oruç tutulması gerektiğini işaret ediyor.
Beslenmenin Ramazan ayında değişikliğe uğradığını vurgulayan uzmanlar, vücudun bu dönemde hazımsızlık, gaz, kabızlık, sıvı kaybı ve hipertansiyon gibi sorunlarla boğuşmak zorunda kalacağını ifade ediyor.
Tüm bu sorunlarla mücadele edip sağlıklı bir Ramazan geçirmek istiyorsanız mutlaka sahura kalkmanız gerektiğini belirten uzmanlar, sahura kalkıp bir şeyler tüketmeyenlerin açlık sürelerini 20 saate çıkardıklarını bununda vücudu yıprattığını hatırlatıyor.
Sahura kalkmamak kadar sahurda yenilen yağlı ve kalorili besinlerin de vücudu yıprattığını dile getiren uzmanlar, bu durumun iftara kadar ki sürede halsizlik oluşmasına neden olacağını kaydediyor.
Sahur bir kahvaltı olarak görmenin vücut açısından önemli olduğunu paylaşan uzmanlar, iftarda da kan şekerini hızlı yükseltecek besinlerden uzak durmak gerektiğini dile getiriyor. Bu nedenle iftar sofralarında pirinç pilavı ve beyaz ekmek yerine bulgur pilavı, kepek ekmeği ve tam tahıllı ekmeğin bulunması gerektiğinin altını çiziyor.
Ramazan’da yenilen besinler kadar pişirme şekillerinin de önemli olduğunu savunan uzmanlar haşlama, ızgara ve buğlama yöntemlerinin tercih edilmesini öneriyor.
İftarda ağır tatlıların da asla yenilmemesi gerektiğini kaydeden uzmanlar, meyve, sütlü tatlılar, komposto veya dondurmanın bu Ramazan’da tercih edilmesi gerektiğinin altını çiziyor.
Ece İNAN
23 Mayıs 2017 Salı 13:08
148 Okunma