Uzmanlar yaptıkları araştırmalar sonucu 2014 yılından itibaren bel soğukluğu vakalarının antibiyotiklere karşı direnç kazandığını ve yüzde 400 artış gösterdiğini saptadı. Hızla tedavi edilemeyen bir hastalık haline gelen bel soğukluğu konusunda uyaran uzmanlar, sonuçların kaygı verici olduğunu ve yakın bir zamandan itibaren antibiyotiklerin tamamen etkisiz kalabileceğini ifade ediyor.
Amerika Birleşik Devletleri’nde yakın gelecekte bel soğuklu tedavisinde büyük sorun yaşanacağını düşünen uzmanlar, bel soğuklu tedavisinde yalnızca iki antibiyotiğin Azitromisin ve seftriakzon’ın işe yaradığını belirtiyor. Henüz bu ilaçlara karşı başarısız vaka bildirilmemiş olmasına rağmen endişelenen uzmanlar, bel soğukluğu hastalığının yaygınlaşması halinde tedavinin riske gireceği konusunda neredeyse hem fikir.
Her yıl 800 binden fazla Amerikalının bel soğukluğu hastalığıyla temas ettiği fakat bunları sadece 350 binin teşhis edildiği tahmin edilirken bunun İngiltere’de 35 bin civarında olduğu ifade ediliyor.
Bel soğukluğu hastalığı çok az belirti gösterdiği için az kişiye teşhis konulduğunu savunan uzmanlar, belirtiler yaşayan kişilerde rahimde, anüste, boğazda, ağızda ve peniste ağrı, yanma ve akıntı görülebileceğini hatırlatıyor.
Tedavi edilmediği takdirde kronik sağlık sorunlarına neden olabileceğinin unutulmaması gerektiğinin altını çizen uzmanlar, bakterilerin kana karışması durumunda, kişinin eklemlerine ve kalbine zarar vereceğini de hatırlatıyor.
Bel soğukluğu hastalığına yakalanan kadınlarda, kısırlık, dış gebelik ve ağrıların görülebileceğini vurgulayan uzmanlar, erkeklerde de inatçı testis ağrısı ve kısırlık gelişebileceğini ifade ediyor.
Ece İNAN
13 Nisan 2017 Perşembe 09:17
255 Okunma