Anne adaylarının hamilelik sürecide öğrenmeye ve araştırmaya çok meyilli olduğunu dile getiren uzmanlar bizlerle hamilelik dönemine ilişkin önemli terimleri ve anlamlarını paylaştı.
Anne adaylarının bebeklerini kucaklarına almadan önceki dönemde bilgiye her türlü bilgiye aç olduğunu biliyoruz. Bu nedenle gebelik sürecinde bilinmesi gereken bu sözcükleri kısa ve öz bir şekilde anlatacağız.
Plasenta nedir?
Anne ile bebek arasındaki kan alışverişini rahme bağlanan damarlarla sağlayan, anneden gelen kanı süzen içindeki oksijen ve kanda çözülmüş besinleri bebeğe ileten, doğumda bebekten sonra çıkan bir yapıdır.
Amniyon sıvısı nedir?
Annenin plasentadan süzülen kanı ve bebeğin idrarının birleşiminden oluşan bu sıvı, rahmin içinde bebeğin yüzdüğü sıvıdır.
Embriyo nedir?
Erkeğin sperm hücresinin kadının yumurta hücresini dölledikten sonra ortaya çıkan yapıdır. Hamilelik sürecinde bebeğe ilk 8 hafta boyunca embriyo adı verilir.
Fetüs nedir?
Bebek ilk 8 haftalık sürecinde embriyo adını, bundan doğuma kadar geçen süreçte ise fetüs ismini alır.
Folik asit nedir?
Hamilelik sürecinde anne adaylarının sık sık duydukları folik asit, aslen b grubu bir vitamindir. Hızlı bölünen ve çoğalabilen tüm hücrelerin yapı taşı olarak tanımlanır.
Prezentasyon nedir?
Bebeğin anne rahminden hangi kısmıyla geldiğini belirten prezentasyon kelimesi aslında doğumun zorluk derecesi bakımından da önemli bir tanım getirir. Bebeklerin başı ile doğma durumu en sık görülen ve normal doğum için gerekli prezentasyon olsa da makat, ayak ve diğer şekilleri de görülebilir.
Ece İNAN
13 Mayıs 2017 Cumartesi 18:33
193 Okunma