Diyete ne kadar erken başlanırsa obezite riski o kadar artıyor

Yapılan bir araştırma erken yaşta diyete başlayan genç kızların ileri ki dönemlerde pek çok sağlık sorunuyla karşı karşıya kaldığını gösteriyor.

Bilim insanları tarafından gerçekleştirilen çalışmalarda kadınların ne kadar erken yaşta diyete başlarsa, gelecek yaşantısında diyete bağlı bazı sağlık sorunlarıyla karşılaşma riskinin o kadar arttığı saptandı. 

Uzmanlar araştırma sonucunda ortaya çıkan bu bulgunun diyet yapmanın uzun vadede sağlık üzerinde ne gibi etkileri olduğu konusunda fikir verdiğini belirtiyor.  Araştırma için 10 yıl boyunca diyet yapan kadınların takip edildiğin paylaşan uzmanlar, kilo kontrolü amacıyla erken yaşta diyete başlayan kadınlar arasında kendini kusturma ve aşırı içki tüketimi gibi davranışların sıkça rastlandığının da bu şekilde ortaya çıktığını vurguluyor. 

30 yaşına girdiklerinde bu kadınların fazla kilolu veya obez olma riskinin de bulunduğunu açıklayan uzmanlar,  ergenlik dönemindeki genç kızların hemen hemen yarısının kilo kontrolünü sağlıklı olmayan yollarla yapmaya çalıştıklarından anoreksiya veya bulmia gibi bozukluklara neden olacak şekilde iştahlarını bastırdıklarını ifade ediyor. 

Ayrıca sigara ve bağırsak çalıştırıcı ilaçlarla kadınların hayatlarının büyük bir kısmını etkileyecek yöntemlere yöneldiğini savunan uzmanlar, bunların kilo vermekten çok sağlıklarından çaldığı üzerinde de duruyor. 

Kız çocuklarının beslenme alışkanlıklarının ilkokul çağlarından itibaren düzenli ve sağlıklı olması için ebeveynlerin dikkatli olması gerektiğini belirten uzmanlar, ergenlikte vücutlarıyla ilgili negatif algıyla karşılaştıklarında ne yapacaklarını bilemez hale geldiklerin altını çiziyor. 

Ailelerin düzenli ve sağlıklı beslenme kadar fiziksel aktivite konusunda da çocuklarına yardımcı olması gerektiğini dile getiren uzmanlar, televizyon ve bilgisayar başında geçirilen zamanın azaltılmasının önemli olduğunu da vurguluyor. 

Daha Fazla Haber