Uzmanlar tarafından kronik bir hastalık olarak tanımlanan ve genellikle genç erişkinleri vuran olan Multipl Skleroz (MS), 20 ile 40 yaş aralığındaki kadınlarda iki kat daha fazla görülüyor. Uzmanlar ataklar şeklinde devam eden ve kişiden kişiye farklı belirtilerle ortaya çıkan MS için erken tanının önemli olduğunun altını çiziyor.
Yorgunluk, halsizlik, görme kaybı, baş dönmesi, uyuşma, elektriklenme gibi belirtilerin MS’in en fazla görülen belirtileri olduğunu hatırlatan uzmanlar, bu belirtilerin 24 saatten uzun bir süre devam etmesi halinde mutlaka doktora başvurulması gerektiğini kaydediyor.
Bağışıklık sisteminin vücudumuzu dışarıdan gelen zararlı maddelere karşı korumakla görevli olduğunu ancak MS’de beyin ve omurilikteki akson denilen sinir liflerine ve onları çevreleyen miyelin adı verilen kılıfa zarar vermesi sonucu ortaya çıktığını hatırlatmalıyız.
Genellikle alevlenmeler ve düzelmeler şeklinde kendini gösteren MS’in başlangıç evresindeki belirtilerin kendiliğinden geçmesiyle hastaların çoğu hekime başvurmuyor ve tanı almakta gecikiyor.
Henüz MS’in neden ortaya çıktığına dair kesin bir sonuç olmamasına rağmen uzmanlar, Lyme hastalığı, genetik bozukluklar, B12 eksikliği, sigara kullanımı, stres ve enfeksiyonların nedenleri arasında bulunduğunu belirtiyor.
MS’in uyuşukluktan, ağrı ve yürüme problemlerine dek pek çok belirtisinin bulunduğunu dile getiren uzmanlar, baş dönmesi, dengesizlik, kollarda ve bacaklarda uyuşukluk, denge kaygı, çift görme, idrar kaçırma, cinsel isteksizlik gibi bulguların 24 saatten fazla sürmesi halinde mutlaka nöroloji doktoruna başvurmalarını öneriyor.