Türkiye’de en fazla yumurta, inek sütü, protein ve buğday gibi yiyeceklerin tüketimine bağlı olarak gelişen besin alerjilerinin görüldüğünü işaret eden uzmanlar, aslında besin alerjilerinin ilk olarak çocukluk döneminde ortaya çıktığını hatırlatıyor.
Teknoloji ve yaşam koşullarına bağlı olarak çocukluk çağında görülmeyen besin alerjilerinin ilerleyen yaşlarda da ortaya çıkabileceğini kaydeden uzmanlar, pek çok kişide besin alerjilerinin rahatsızlık verici durumda kaldığını ancak bazı kişilerde ise hayati tehlike yaratacak düzeye oluştuğunu savunuyor.
Alerji yapan besinden çok az miktarda tüketilmesinin bile ciddi sonuçlar doğurabileceğini paylaşan uzmanlar, kişinin alerjisi olduğu besinleri iyi bilmesi ve tedbirli olması gerektiğinin altını çiziyor. Genellikle inek sütü, yumurta, balık, kuruyemiş, tahıl, et, meyve, sebze, çikolata, bal ve buna benzer içeceklerin besin alerjisine yol açabileceği üzerinde duran uzmanlar, bazı kişilerin diğerlerine göre daha alerjik olabileceğini de hatırlatıyor.
Özellikle çocukluk döneminde ortaya çıkan alerjik reaksiyonların yaşamın ilerleyen dönemlerinde ortadan kaybolabileceğini savunan uzmanlar, fıstık alerjisinin hayat boyu devam eden ve çok tehlikeli bir besin alerjisi olduğunu ifade ediyor. Çocukların kendilerine alerji yapan besinleri iyi tanımasının şart olduğunu kaydeden uzmanlar, alerjen gıdanın beslenme düzeninde yer almaması gerektiğini dile getiriyor. Hazır gıda tüketilirken içindeki maddelerin üzerinde bir inceleme yapılmasının da şart olduğu üzerinde duran uzmanlar, çocukların yalnız kaldıklarında doğru tercihi yapabilmeleri için eğitilmesi gerektiğini belirtiyor.
Alerjik çocuklara alerjenler anlatılmalı
Alerjik çocuklara alerjenler anlatılmalı
Moda Olanlar EditorTürkiye’de tüm alerjik hastalıklarda olduğu gibi besin alerjilerinin de görülme sıklığında her geçen gün büyük bir artış yaşanıyor.