Fakat diyabet hastalarının egzersiz yapmalarının yararlarının risklerine oranla daha fazla olduğunu kaydeden uzmanlar, düzenli sporun şekeri düşürdüğünü ve hastalığı kontrol altında tutmaya büyük etkisi olduğunu kaydediyor.
Spor hem kilonuzu kontrol etmenizi hem de kan şekeri seviyenizi düşünmenizi sağlıyor. Şeker hastalarında görülen kalp rahatsızlıklarını da azaltan egzersiz, hem kendinizi iyi hissetmenizi hem de sağlıklı olmanızı sağlıyor.
Özellikle şeker hastalarının yapacakları egzersizler konusunda doktorlarına danışmasının şart olduğunu hatırlatan uzmanlar, yapılacak egzersiz türünün diyabet dışında başka bir hastalık olup olmadığıyla da ilgili olduğunun altını çiziyor. Yürüyüş, koşma, aerobik dans ve bisiklet sürmenin çoğu şeker hastası üzerinde zararı olmazken, ayak veya bacak sinirlerinde herhangi bir sıkıntı yaşayan diyabet hastalarını zorlayabilir.
Spor yapayım derken sakatlanmamak için, egzersize başlamadan önce mutlaka ısınılması ve egzersiz bittikten sonra da soğunması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, egzersiz programlarında yavaş hareket edilmesi gerektiğini, hareketle alışıldıktan sonra yoğunluk ve uzunlukların arttırılabileceğini de ifade ediyor.
Spor yaptıktan sonra diyabetli hastalarda değişik tepkimeler görülebileceğini paylaşan uzmanlar, düzenli egzersiz sonrasına kan şekeri düzeylerinin kontrol edilmesi gerektiğini savunuyor. Spor yapmadan önce kan şekeri seviyeniz çok düşük veya çok yüksekse iyileşene dek beklemenin doğru olduğunu savunan uzmanlar, çok sıcak veya çok soğukta yapılan egzersizlerde de dikkatli olunması gerektiğini hatırlatıyor.
Diyabet hastaları spor yaparken dikkatli olmalı
Diyabet hastaları spor yaparken dikkatli olmalı
Moda Olanlar EditorUzmanlar halk arasında şeker olarak bilinen diyabet hastalığı bulunan kişilerin egzersiz yapmasının riskli olduğunu işaret ediyor.