Uzmanlar kanser, epilepsi, antidepresan, kalp ve astım tedavilerinde kullanılan sistemik ilaçların ağız ve diş sağlığını olumsuz etkileri olduğunu savunuyor.
Toplumlarda nüfus yaşlandıkça kronik hastalıklara sahip kişilerin sayısı da ilaç kullanımı da artış gösteriyor. Türk toplumunun da yaşlı nüfusunun arttığını göz önünde bulundurursak kullanılan ilaç sayısının hiçte az olmadığını görüyoruz. Ancak uzmanlar kronik hastalıklara karşı kullanılan bazı ilaçların ağız iç dokusu üzerinde zararlı etkisi olduğunu, fazla kullanılan ilaçların diş eti sağlığını vurduğunu ifade ediyor.
Özellikle antihipertansifler, immünsüpresanlar, antikonvülzanlar, non-steroid anti-inflamatuar ilaçlar, antibiyotikler, kortikosteroidler, bifosfonatlar, oral kontraseptifler ve hormonların ağız içi dokuları etkileyen ilaçların başında geldiğini savunan uzmanlar, bu tür ilaçların ağız hijyenini, diş eti ve ağız mukozasını etkilediğini dile getiriyor.
CİNSİYET HORMONLARINDAKİ YÜKSELME DİŞ ETLERİNİ VURUYOR
Dünya genelinde yapılan araştırmalar cinsiyet hormonlarının seviyesindeki değişikliklerin dişeti iltihabına yol açtığını gösteriyor. Bu da ağız yoluyla kullanılan doğum kontrol ilaçlarının ve gebeliğin dişeti iltihabı vakalarını tetiklediğini gösteriyor.
Ayrıca uzmanlar kanser tedavisinde kullanılan bazı ilaçların da kemik ve yara iyileşmesi üzerine de etkileri olduğundan, kullanımı süresince ve bırakıldıktan en az bir sene sonraya kadar ağız içi cerrahi
Bütün bu ilaçların yanı sıra antidepresan ve psikiyatrik ilaçların diş sıkma, diş çürükleri, ağız kuruluğuna neden olduğunu da işaret eden uzmanlar, psikiyatri de yatan hastaların koruyucu diş hekimliğinden sık sık faydalanmaları gerektiğini hatırlatıyor.
Kullanılan ilaçlar diş sağlığımızı etkiliyor
Kullanılan ilaçlar diş sağlığımızı etkiliyor
Moda Olanlar Editor