Hamilelik sürecinde dolaşan kan miktarı yarı yarıya iniyor. Kalbin hem atım sayısı hem de pompaladığı kan miktarı artış gösteriyor. Kalbin faaliyet düzeyi özellikle 8 ayda maksimum orana ulaşıyor. Bu nedenle de kalbe yüklenme yaşanabiliyor. Özellikle bu dönemde anne adaylarının istirahatı ve düzenli kontrolleri çok önemli.
KALP HASTALIKLARI NORMAL DOĞUMA ENGEL Mİ?
Eğer kalpte ritim bozuklukları söz konusuysa doğum sürecinde yoğun bakım şartları iyi olan bir merkezin seçilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, kalp hastalıklarından başka bir engel yoksa normal doğumun tercih edilebileceğini de işaret ediyor.
EPİLEPSİDE İLAÇLARIN DOZU ÇOK ÖNEMLİ
Epilepsi ilaçlarının bir bölümünün bebekte doğuştan anormali riskini arttırdığı yönünde araştırmalar sık sık yayınlanıyor. Hamilelik planı yapılırken bebeğe en az etkili olan ilaç türünün önceden seçilmesi ve hamilelikte kan düzeyinin takibi bu nedenle çok önemli. Epilepsi de normal doğum için engel teşkil etmez.
TİROİD HASTALIĞINDA SIKI TAKİP GEREKİYOR
Anne adayındaki tiroid hastalığı kontrol altına alınmaz ise, bu bebekte tiroid bezinin gelişmesini engelleyebilir. Bu nedenlerden dolayı bebek planı yapan anne adaylarının tiroidini kontrol ettirmeleri uzmanlar tarafından önerilmektedir.
İLAÇLAR KONTROL ALTINDA KULLANILMALI
Tiroidin az çalıştığı durumlarda verilen tiroid hormonu tedavisinin bebeği zararı yoktur. Tioidin çok çalıştığı durumlarda ise bazı ilaçlar hamilelikte bebeğe sorun yaratabileceğinden doktor kontrolünde uygun ilacın seçilmesi ve düzenli bir şekilde kullanılması şarttır.