Uzmanlar yarın yapılacak TEOG öncesinde aileleri sınavlara gereğinden fazla anlam yükleyerek fizyolojik ve psikolojik stres altına girmemeleri konusunda uyarıyor. Sınav baskısının çocukların ruh sağlığını olumsuz etkilediğini işaret eden uzmanlar, TEOG’un gelip geçici, aile ilişkilerinin ise kalıcı olduğunu hatırlatıyor.
26 – 27 Nisan tarihlerinde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gerçekleştirilecek olan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) ikinci dönem ortak sınavı, öğrenciler kadar ebeveynlerini de strese soktu. 1 milyondan fazla 8. Sınıf öğrencisinin geleceğini etkileyecek olan sınav öncesinde uzmanlar ebeveynleri uyardı.
Ailelerin çocuklarına yönelik tutumlarını dikkatli bir şekilde belirlemeleri gerektiğini hatırlatan uzmanlar, eğitim öğretimin bir parçası olan TEOG’a gereğinden fazla anlam yüklemenin, sevgiyi TEOG’a bağlamanın çocuk gelişimini olumsuz etkileyeceğini vurguluyor.
Ailelerin bu şekildeki davranışlarının çocukların kişilik gelişimi açısından sıkıntılar yaratacağını savunan uzmanlar, çocuklara başarısız da olsa başarılı da olsa ailesi tarafından sevileceğinin mesajının verilmesi gerektiğini ifade ediyor.
TEOG ile öğrencinin o an ki performansının değerlendirildiğinin altını çizen uzmanlar, anlık performansa bakarak çocukları nitelendirmenin doğru olmadığını, böyle bir tutumun çocuklarda ömür boyu sürecek hatalı kimlik algılarına yol açacağını kaydediyor.
TEOG’a bir gün kala artık sınav konuşmaktan vazgeçilmesi gerektiğini paylaşan uzmanlar, çocuklarla birlikte güzel vakit geçirmenin bugün için en doğru davranış olacağını da ifade ediyor.
Sınava dair öğrencilerin kaygılarını azaltmanın ailelerin görevi olduğunu dile getiren uzmanlar, ailelerin sınavın geçici olduğunu, kalıcı olanın ise aile içindeki ilişkiler olduğunu kabullenmesi gerektiğini belirtiyor.
Ece İNAN
25 Nisan 2017 Salı 15:35
217 Okunma