Yükseköğretim Genel Kurulu 2013 yılındaki kararı ile birlikte engelli öğrencilerin üniversiteler tarafından düzenlenen özel yetenek sınavlarına girebilmeleri için Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) en az almaları gereken puanı 100’e düşürmüştü. 100 puanın baraj sayılmasıyla birlikte YGS puan türlerinden herhangi birinden geçen öğrenciler özel yetenek sınavıyla istedikleri programlara kolayca yerleşebiliyordu.
30 Mart 2017’de Yükseköğretim Genel Kurulu tarafından alınan yeni bir kararla YGS puanlarının herhangi birinden 100 veya üzeri alarak özel yetenek sınavına girebilecek öğrenciler kategorisine zihinsel engelli öğrenciler de eklendi.
Akıllarda oluşacak karışıklığı gidermek için YÖK’ün almış olduğu özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlara kimlerin başvurabileceğini yeniden tanımlamak istedik.
Bedensel, görme, işitme engeli, MR yani zihinsel engeli ve yaygın gelişimsel bozuklukları bulunan adaylar, durumlarını engelli sağlık kurulu raporu ile belgelendirmek kaydıyla Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nın herhangi bir puan türünden baraj olan 100’ü geçerse üniversitelerin özel yetenek sınavına girebilecek.
ENGELLİLER İÇİN AYRI ÖZEL YETENEK SINAVI
YÖK sitesinde yer alan bilgiye göre YÖK Genel Kurulu kararı uyarınca üniversiteler özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlara başvuracak engelli öğrenciler için ayrı bir sınav yapacak. Engelli adaylar, kendi aralarında yapılacak bu özel yetenek sınav sonucuna göre değerlendirilecek.
Geçerli düzenlemede engelli adaylar, diğer öğrencilerle birlikte yetenek sınavına giriyordu. Bu da engelli öğrenciler açısından haksız rekabete yol açtığı için eleştiriliyordu. YÖK'ün bu yeni kararı 2017 ÖSYS'nin tercih kılavuzunda adaylara duyurulacak.
Ece İNAN
03 Mayıs 2017 Çarşamba 15:02
215 Okunma