Çocuklarla Nitelikli İletişim Kurmak
Anne babaların çocuklarla nitelikli iletişim kurmak için izleyecekleri ilk yol ne olursa olsun dürüstlük ilkesinden vazgeçmemeleri gerektiğidir. Ne olursa olsun bir çocuğun annesinin ya da babasının yalan söylediğini fark etmesi çocuğun da zor ve gerek gördüğü durumlarda yalana başvurmasının önünü açmaktadır. Aynı zamanda istikrar ve bütünlük de son derece önemlidir. Annenin yanlış dediğine babanın doğru demesi; babanın izin verdiğine annenin yasak koyması gibi durumlar çocukları iletişim alanlarında ikilemlere ve kafa karışıklıklarına itmektedir.
Bununla birlikte kesinlikle çocukların önünde sıkı tartışmalara, polemiklere ve kavgalara girmemekte fayda vardır. Aksi takdirde çocukla kurulan iletişim ve ilişkilerde kesintiye uğrama, çocuğun içine kapanması ve ahengin bozulması gibi olumsuz aile ortamları doğmaktadır. Çocukla hem oyun arkadaşı, hem dost hem de sıkı aile bağları ile kurulan ilişkiler sağlıklı ve doğru bir iletişim modelinin temel kilit noktalarını oluşturmaktadır.
Çocuklarla Kurulan Nitelikli İletişimlerin Faydaları
Çocuklarla kurulan doğru temelli ve nitelikli iletişim çocukların kendilerine güvenme, denemekten korkmama ve sosyal ilişkileri çok daha güçlü, dengeli birer yetişkin olmaları yolundaki ilk adımlar açısından son derece önemlidir. Aynı zamanda güven denilen olgu ancak iletişim sayesinde kendini göstermektedir.
Çocukların daha sonraki iletişim modellerinde anne ve babaları ile kurdukları iletişimleri hatırladıkları ve bu yolu izledikleri de pedagoglar tarafından kamu oyu ile paylaşılan bilgiler arasındadır. Çocukların çok daha sağlıklı, dengeli birer birey olmaları için nitelikli iletişim büyük bir önem noktasını temsil etmektedir.