Uzmanlar çocukluk çağında başlayan obeziteye müdahale edilmemesi durumunda çocuklarda şeker, yüksek tansiyon, kan yağlarında yükseklik, uyku apnesi, insülin direncinin oluşabileceğini belirtiyor.
Özellikle kız çocuklarda vücut yağlanmasındaki artışın leptin hormonunun artmasına ve erken ergenliğe neden olduğunu paylaşan uzmanlar, erkek çocuklarda da ergenliğin obezite nedeniyle gecikebileceğini hatırlatıyor.
Uzmanlar obezite nedeniyle kız çocuklarda 8 yaşında meme gelişiminin başladığını ve 10 yaşından önce adet görülmesine sebebiyet verdiğini vurguluyor.
Özellikle ebeveynlerin aşırı obez olmayan çocuklarını diyete zorlamaması gerektiğini işaret eden uzmanlar, diyet yerine yaşam şekli ve beslenme alışkanlıklarında iyileştirmeye gidilmesinin uzun vadede daha başarılı sonuçların elde edilmesini sağlayacağını hatırlatıyor.
Ayrıca çocuklara sağlıklı beslenme bilincinin verilebilmesi için tüm aile bireylerinin bu beslenme kurallarına iştirak etmesi gerektiğini savunan uzmanlar, diğer yandan çocukları harekete teşvik etmenin de gerektiğini ifade ediyor. Ailecek çıkılacak akşam yürüyüşlerinin çocuğun hareketli yaşama adım atmasında önemli bir gelişme olacağını kaydeden uzmanlar, aşırı obez çocuklar için hazırlanan diyetlerde de çocukların alışkanlıklarının mutlaka göz önüne alınması gerektiğinin altını çiziyor.
Bir beslenme programı hazırlarken mutlaka gelişim sürecinin de dikkate alınması gerektiğini hatırlatan uzmanlar, diyet öncesinde çocukların mutlaka hekim kontrolünden geçerek genel değerlendirmelerinin yapılması gerektiğini vurguluyor. Eğer bu değerlendirmeler sırasında çocuğun kilo sorununun yanında farklı sağlık sorunu olduğu da ortaya çıkarsa diyet tedavisinin ona göre düzenlenmesi gerektiğini hatırlatmakta fayda var.
Ece İNAN
19 Mayıs 2017 Cuma 17:08
173 Okunma