Ebeveynler kış ayları boyunca çocuklarını soğuk hava koşullarından ve ortalıkta dolanan bulaşıcı hastalıklardan korumak için büyük çaba harcadı.
Büyük küçük herkesi tedbir alınmadığı takdirde sıkıntıya sokan bahar alerjisi konusunda uyaran uzmanlar, alerjilerin okul başarısını bile olumsuz yönde etkileyebileceğini ifade ediyor.
Peki ama bahar alerjisiyle mücadele etmek için neler yapmak gerekiyor?
Alerji vakaları genellikle polen ve çiçek tozlarından kaynaklanıyor. Bahar aylarıyla birlikte uyanan doğa, ne yazık ki özellikle 3 yaş üzeri çocuklarda hele bir de ailelerinde alerjiye yatkınlık var ise işkenceye dönüşüyor.
Havadaki polen ve sporların çocuklarda geniz akıntısı, kuru öksürük, boğaz, burun, kulak ve gözde kaşıntı, baş ağrısı, sinüzit, iştahsızlık ve orta kulak iltihabına yol açabileceğini hatırlatan uzmanlar, polen ve küf mantarı sporlarına karşı dikkatli olunması gerektiğini işaret ediyor. Mayıs ile Temmuz ve Ağustos ile Kasım ayları arasının alerji mevsimi olduğunu paylaşan uzmanlar alerjilerin çocuklarda genellikle 2 yaşından sonra ortaya çıktığını vurguluyor. Özellikle 3 yaşından sonra alerji tablolarının sık sık görüldüğünün altını çizen uzmanlar, havadaki polenlerin solunum yoluyla burun, bronş ve gözlerde biriktiğini bunun da bitmek bilmeyen burun akıntısına, burun tıkanıklığına ve kaşıntıya yol açtığını paylaşıyor.
Polenlerin sıklıkla havada bulunduğu sabah saatlerinde mutlaka maske takılması gerektiğini paylaşan uzmanlar, odaların da öğleden sonra havalandırılması gerektiğini hatırlatıyor. Gözlerin korunması için mutlaka güneş gözlüğü kullanılması gerektiğini ifade eden uzmanlar, eve gelince kıyafetlerin değiştirilmesi gerektiğini ve duş almanın polenle savaşla önemli bir adım olduğunu savunuyor.